Jill Topsportster

Op 6 jarige leeftijd ben ik begonnen met paardrijden op Manege Ad van Bladel in Drunen. Mijn moeder wilde eigenlijk helemaal niet dat ik naar de manege ging, maar ik ging toch stiekem met vriendinnetjes. Voor mijn verjaardag kreeg ik dan altijd een zelfgemaakte ‘tegoedbon’ voor de manege zodat ik extra lesjes mocht volgen. Dat waren voor mij de allermooiste cadeautjes!

Later ben ik naar Manege Ars Longa gegaan in Haarsteeg. Daar was een kantine waar mijn niet-paarden-vader in een gekke bui (ik denk dat hij dronken was) mijn allereerste pony kocht. Dit was een 21 jarige ruin van 1.56 hoog, genaamd Ronald. Met Ronald heb ik heerlijk kunnen spelen en leren op een veilige manier, hij was echt bomproof.

Toen ik iets ouder was, kochten mijn ouders een jonge pony. Een vosmerrie genaamd Soleil met een speciaal karakter. Soleil heeft mij geleerd nooit op te geven, want deze pony heeft mij echt alle hoeken van alle bakken en weilanden laten zien. Ik werd bijna iedere wedstrijd gediskwalificeerd omdat ze 3x de ring uitrende met haar hoofd omhoog. Op een gegeven moment werd ik wat ouder en leerde ik ermee omgaan. Toen ik 12 jaar was reed ik Z dressuur met Soleil. Soleil kon je bijna niet vervoeren met de trailer, ik ben dan ook met wedstrijden met haar gestopt toen ik 15 was en Z2 dressuur reed, ik heb met haar dus nooit internationaal kunnen starten hierdoor. Ze heeft toen een veulentje gekregen, Ebel. Daarna is ze naar een hele lieve mevrouw gegaan in België waar ze nog steeds staat, ze heeft nooit meer wedstrijden gelopen.

Toen ik 13 was, kochten mijn ouders -eigenlijk voor de handel- Armani. Dit was een 2,5 jarige, onbeleerde, welsh hengst. Ik heb hem zelf zadelmak gemaakt en met hem heb ik echt hele mooie successen geboekt. Ik ben Brabants Kampioen geworden in de B, L2, M1, M2 en Z1. En Nederlands Kampioen in de M1, M2 en Z1. Ik heb helaas met hem niet internationaal kunnen starten omdat ik al 16 was toen hij pas 6 jaar was. Ik heb hem wel nog bij de paarden Z2 gestart want ik had hem inmiddels ook vliegende wissels geleerd. Hij is in 2012 verkocht naar Australië waar hij nog steeds staat.

Toen ik 15 was begon ik toch wel erg groot te worden voor de pony’s. Ik zat sowieso al iedere dag op sporthorses.nl naar mooie paarden te kijken als een soort dagbesteding. Ineens stond de 3,5 jarige Zamacho daar. We waren helemaal niet op zoek, maar hij stond maar een kwartiertje verderop, dus we wilden best eens langsgaan om te kijken. Ik vond het doodeng en had er niet echt een gevoel bij, maar het plaatje zag er op zich wel mooi uit en hij was gezond. Hij is dezelfde avond letterlijk aangekocht met het idee ‘hij kan altijd voor hetzelfde geld wat we ervoor kwijt zijn weer verkocht worden’, ik hoor het een goede kennis van ons nog zeggen.

Ik ben met Zamacho in de B begonnen en heb met hem alle klasses doorlopen (zeker niet zonder slag of stoot) en uiteindelijk zijn we aangekomen in de Grand Prix, het allerhoogste niveau. Ik heb ontzettend veel aan Macho te danken (eigenlijk alles) en hij is echt mijn once-in-a-lifetime paard. Het paard wat ik door en door ken en die mijn pennydroom werkelijkheid liet worden. Helaas hebben wij Macho in Februari 2020 in moeten laten slapen na een ziekte die hem uiteindelijk fataal is geworden. Macho laat een onwijs groot gat achter in onze harten en wij zijn nog dagelijks erg ontdaan van het gemis…

Toen Armani verkocht was naar Australië, was Zamacho inmiddels 8 jaar. Met oog op de toekomst, werd van het geld van Armani toen de 2,5 jarige Enzos aangeschaft (vandaar ook de toevoeging Armani, in Enzos zijn naam). Enzos was zo groen als gras en echt een ondeugend boefje! Ik ben hem rustig aan naast Zamacho gaan opleiden en inmiddels is hij uitgegroeid tot een geweldige spierbundel en maakte hij op 8 jarige leeftijd zijn debuut in de Grand Prix U25. Apetrots was, en ben ik op mijn tweede, zelf opgeleide Grand Prix paard.

In juli 2016 is -eigenlijk bij toeval- Graafje in ons leven gekomen. Graafje was in eigendom van mijn broer en ik vond het heel leuk dat ik deze samenwerking met hem had! Graafje is in juni 2018 verkocht aan Louise Brauwers (België) omdat hij inmiddels klaar was voor de lichte tour en ik helaas geen tijd had om hem naast Zamacho en Enzos fanatiek te starten op wedstrijd, wat hij wel nodig had en verdiende. Louise is een super team met Graafje, hij is daar helemaal op zijn plek en start inmiddels in de internationale junioren rubrieken!

Omdat ik toch wel weer aan de opvolging van Macho en Enzos moest denken, hebben mijn vriend (Stein) en ik in de zomer van 2018 de 3,5 jarige Kiss me Quick aangeschaft, hij was toen ook net zadelmak. Kiss is in alle rust opgeleid en is inmiddels 5 jaar oud en uitgegroeid tot een enorme gezellige spierbundel die al hele mooie proefjes en punten heeft behaald in de M2 rubrieken.

December 2019 was een speciale maand…In deze periode kwam namelijk mijn hartendiefje KrissKross op ons pad. Hij was destijds 4 jaar oud en is een nakomeling van For Gribaldi X Trento B. We hebben veel tijd genomen om elkaar echt te leren kennen en een team te worden en we hebben in de zomer van 2020 mooie klasseringen weten te halen in zowel de M1 als de M2.

Als laatste hebben we wel een heel speciaal snuitje aan onze gekke paardenfamilie toegevoegd in het najaar van 2020… Ik heb het natuurlijk over Kick Off  (kikker), het springpaard dat Stein 5 jaar geleden zelf gefokt heeft. Kikker is een nakomeling van Numero Uno en wij hebben echt onwijs veel plezier met hem. De bedoeling is dat Stein hem gaat uitbrengen op springwedstrijden, maar we zijn nu vooral bezig met de dressuurbasis beter maken en kracht opbouwen.

Ik hoop dat ik dit verhaal de komende jaren van mijn leven mag aanvullen met nog heel veel mooie info en belevenissen!